Het GROEIHUIS

17-08-2023

Ben je 14 jaar of ouder? Bouw mee aan een duurzaam en circulair Tiny House, een clubhuis waar je kan chillen, brainstormen, prutsen met technologie en snorkelen doorheen boeiende wetenschap. Onze volgende afspraak is de zomer 3-daagse in Pluktuin Oetingen (Gooik) van ma 28 tem. woe 30 augustus 2023!

3 dagen gezellig buiten bouwen en plannen in Pluktuin Oetingen? Kom erbij!

We gingen al op bezoek naar een Tiny House bouwer in Hemiksem (april 2023). We bezochten de Odisee Hogeschool in Aalst en leerden over isolatie, nieuwe bouwmethodes en kregen al bouwmateriaal mee (mei 2023). En boer Mathieu uit Herzele leerde ons alles over hennep als super duurzaam bouw- en isolatiemateriaal (juni 2023). Eind juni deden we 2 brainstormactiviteiten waaruit al heel wat ideeën en plannen voortvloeiden.

Maar maandag 28 augustus begint het pas echt! We starten de opbouw van onze eigen Tiny House met een heuse 3-daagse in openlucht, in Pluktuin Oetingen, waar we een schooljaar lang zullen bouwen en knutselen, en gezellig chillen ook natuurlijk ;-)! Wie wil, kan overnachten in de pluktuin, en eten maken op vuur! 

Lijkt het je wat? Wacht dan niet om je hier in te schrijven. Je ontvangt dan alle informatie voor het vervolledigen van je inschrijving.

De 3-daagse gaat door van maandag 28 tot en met woensdag 30 augustus 2023 in Pluktuin Oetingen. We starten om 9u en eindigen op 17u. Wie wil, mag in tenten of hangmat overnachten in de pluktuin. De kostprijs voor deze 2 dagen is 50 euro (voor de maaltijden, deze worden dus voorzien).

Ben je er graag bij? Schrijf je dan hier snel in, want het aantal plaatsen is beperkt!

Nog een vraag? Bel 0468 295 294!


Wat is het Groeihuis STEM-traject precies?

In Pluktuin Oetingen is het STEM-traject voor jongeren van 14 jaar of meer van start gegaan: het bouwen van een eigen, verplaatsbaar GROEIHUIS. Een plek voor en door jongeren, waarbij gestart wordt met een lege aanhangwagen en geëindigd met een volledige Tiny House op wielen!

Het wordt een duurzaam bouwsel waarbij maximaal circulair wordt gewerkt. Het budget is beperkt, de uitdaging groot, en dus wacht er een mooi én door experten ondersteund leerproces.

Het is leren door te doen, en de jongeren hebben zelf het stuur hiervoor in handen: wat gaan we bouwen, waarom, wat gaan we ermee doen, wie hebben we hiervoor nodig, welk materiaal, ...?

In de zomer van 2023 (eind augustus) starten we echt, met een groep van maximaal 20 jongeren, en met een 3-daagse samen in Pluktuin Oetingen. Thema's worden afgelijnd, deelgroepen gevormd: bouwen, isoleren, energieopwekking, waterzuivering, elektriciteitsvoorziening, interieurbouw, buitenafwerking, ecologische inrichting, ...

Vanaf september 2023 is er dan maandelijks een 'werfvergadering' op een avond om alle ideeën en themagroepen op elkaar af te stemmen, de materiaallijsten te maken en de planning te concretiseren. En natuurlijk een maandelijkse doe-dag voor het bouwen zelf.

We sluiten het geheel af met een rijdende Tiny House tijdens het 5-daagse kamp in de zomer van 2023!


Zit je nu op het puntje van je stoel, of sta je al recht om eraan te beginnen? Of ken je iemand die deze kans niet wil laten liggen?

Surf naar https://groeihuis.steamacademie.be/ of mail naar: groeihuis@steamacademie.be of bel 0468 295 294!


Dit project is een samenwerking tussen Authentical en VUB (B-Phot), met steun van VLAIO en in samenwerking met diverse partners. Door de VLAIO-ondersteuning kunnen we dit traject nagenoeg gratis aanbieden!