Het GROEIHUIS

10-05-2023

Ben je 14 jaar of ouder? Bouw mee aan een duurzaam en circulair Tiny House, een clubhuis waar je kan chillen, brainstormen, prutsen met technologie en snorkelen doorheen boeiende wetenschap. Onze volgende afspraak is zaterdag 24 juni, voor een bezoek aan hennepkweker Mathieu in Herzele!

Chillen bij een hennepkweker? Jawel, op za 24 juni (voormiddag) bezoeken we Mathieu van EXIE in Herzele!

Hennep is een zeer interessante plant die meters hoog wordt en perfect in onze streek geteeld kan worden voor... isolatie, kledij, olie om te koken, ... Mathieu schakelende jaren geleden als landbouwer over van veeteelt naar het kweken van hennep voor de vezels en olie. Een bijzonder boeiende ondernemer, met niet alleen een mooi en inspirerend verhaal maar ook met de handen uit de mouwen!

Lijkt het je wat? Wacht dan niet om je in te schrijven en stuur een email naar groeihuis@steamacademie.be met je naam, adres en geboortedatum. Je ontvangt dan alle informatie voor het vervolledigen van je inschrijving.

De activiteit gaat door op zaterdag 24 juni 2023. We vertrekken rond 8u30 in centrum Oetingen-GOOIK (parking langs de Kloosterstraat) en zullen daar terug zijn rond 13u30. Deze activiteit is gratis. Geraak je moeilijk in Oetingen? Laat het ons weten, dan kijken we of je met iemand mee kan uit de buurt van je woonplaats.

Nog een vraag? Bel 0468 295 294!


Wat is het Groeihuis STEM-traject precies?

In Pluktuin Oetingen is het STEM-traject voor jongeren van 14 jaar of meer van start gegaan: het bouwen van een eigen, verplaatsbaar GROEIHUIS. Een plek voor en door jongeren, waarbij gestart wordt met een lege aanhangwagen en geëindigd met een volledige Tiny House op wielen!

Het wordt een duurzaam bouwsel waarbij maximaal circulair wordt gewerkt. Het budget is beperkt, de uitdaging groot, en dus wacht er een mooi én door experten ondersteund leerproces.

Het is leren door te doen, en de jongeren hebben zelf het stuur hiervoor in handen: wat gaan we bouwen, waarom, wat gaan we ermee doen, wie hebben we hiervoor nodig, welk materiaal, ...?

In de zomer van 2023 (eind augustus) starten we echt, met een groep van maximaal 20 jongeren, en met een 3-daagse samen in Pluktuin Oetingen. Thema's worden afgelijnd, deelgroepen gevormd: bouwen, isoleren, energieopwekking, waterzuivering, elektriciteitsvoorziening, interieurbouw, buitenafwerking, ecologische inrichting, ...

Vanaf september 2023 is er dan maandelijks een 'werfvergadering' op een avond om alle ideeën en themagroepen op elkaar af te stemmen, de materiaallijsten te maken en de planning te concretiseren. En natuurlijk een maandelijkse doe-dag voor het bouwen zelf.

We sluiten het geheel af met een rijdende Tiny House tijdens het 5-daagse kamp in de zomer van 2023!


Zit je nu op het puntje van je stoel, of sta je al recht om eraan te beginnen? Of ken je iemand die deze kans niet wil laten liggen?

Mail naar: groeihuis@steamacademie.be of bel 0468 295 294!


Dit project is een samenwerking tussen Authentical en VUB (B-Phot), met steun van VLAIO en in samenwerking met diverse partners. Door de VLAIO-ondersteuning kunnen we dit traject gratis aanbieden!