Pluktuinen Pajottenland

01-07-2020

Lokale zelfoogst van groenten en fruit, bij boer Mike en boer Bert in Herne, Oetingen en Bever

copyright Marco MERTENS
copyright Marco MERTENS

Het begon zonder plan, zonder geld en zonder grond. Mahecor Diouf (boer Mike) en Bert Geysels (boer Bert) zijn allebei fervente moestuiniers, van kindsbeen af. Tot daar hun gedeelde passie die hen verbindt, want in al het overige kan je moeilijk twee mensen vinden die meer verschillen ;-).

Boer Mike is van Senegalese afkomst, boer Bert is Europeaan. 'Blacker' en 'whiter' vind je er niet gauw :-). En als het uiterlijk er al niet om liegt, dan ook niet wat vanbinnen borrelt en inspireert: boer Mike connecteert sterk met de diepzinnigheid die hij in de natuur ervaart, terwijl boer Bert als ingenieur de zaak soms erg rationeel durft te benaderen.

Toch is het de liefde voor de natuur, het buitenleven én lekker en gezond eten dat hen ertoe aanzette om hun individuele hobby uit de hand te doen lopen in dit gezamenlijke project van de Pluktuinen Pajottenland.

Intussen kende de Pluktuin Herne al een opstartseizoen met enthousiaste feedback van de buurt, en staat Pluktuin Oetingen volop in de steigers. En wegens teveel enthousiasme komt ook Pluktuin Bever er aan in 2022. Steeds meer geïnteresseerden binden zich overtuigd aan het project als sponsor, zodat de opstart van de verschillende pluktuinen sterk versneld kan worden.

Wat zotweg begon op een klein lapje grond in Herne, is nu uitgegroeid tot een droom voor de streek: bij elk Pajots dorp hoort een lokale openlucht supermarkt met een weelde van verse groenten, fruit, bloemen en kruiden.

Pluktuin Herne zag het licht in 2020. Enthousiasme vond de weg naar deze droomplek. Jong en oud raakten geïnspireerd door de majestueuze zomereik die de eerste wereldoorlog nog kan navertellen. Kinderen speelden aan zijn voeten en genoten van de zachte schaduw tijdens de hittegolven.

Het nieuwe jaar 2021 brengt de Pluktuin Oetingen met zich mee. Een betere organisatie dringt zich op, zonder echter in te boeten aan authenticiteit. De metalen obelisk markeert de ingang en heet groot en klein van harte welkom. Een obelisk die nota bene door boer Wim van 't Groente Hart werd gemaakt. Van ecosysteem gesproken!

Volgend seizoen 2022 deint de toekomst verder uit naar Pluktuin Bever. Een echte (boeren)Brabander(paard) zal daar fier en rustig een oogje in 't zeil houden; dat is althans de ultieme wens van boer Mike. En aangezien de andere dromen zich tot nu toe mooi realiseren ...

Op dinsdag 2 februari 2021 was het project van boer Mike en boer Bert te zien in het programma 'Boerenjaar' (aflevering 5 van seizoen 2) op VIER. Het olijke duo wist de in de Vlaamse en ruimere huiskamer menig hart te veroveren!

De aflevering kan herbekeken worden via deze link.