De Pluktuinen

17-11-2021

Lekkere, gezonde, lokale, duurzame en eerlijke groenten, fruit, kruiden en bloemen, vers van 't veld in Herne, Oetingen, Paddenbroek en Beersel!


Het project De Pluktuinen vloeide voort uit de startperiode van de Pluktuin Herne en de Pluktuin Oetingen, getrokken door boer Bert en boer Mahecor. Deze laatste ontwikkelde een eigen project op de site van "La Bergerie" in Bever.

De Pluktuinen bleek een tussenstap te zijn naar het beter begrijpen van de noden en wensen van de lokale gemeenschappen rond voedsel en betrokkenheid bij de productie ervan. Dat leidde tot twee concrete inzichten: behoud de charme en authenticiteit van een herkenbaar lokaal project door het op gepaste (kleine) schaal te houden, en voorzie een goede achtergrondstructuur die deze kleine projecten kan ondersteunen en versterken, maar vooral de projecten zelf op de voorgrond plaatst.

Zo ontstond het idee om een nieuwe vzw en coöperatieve op te starten met dat doel: datgene ondersteunen en organiseren wat niet binnen de sterkte noch passie ligt van de ambachtelijke en doorgedreven duurzame producenten, of waar grootschaligheid leidt tot voordeel voor elkeen zonder aan de eigenheid van de projecten zelf te raken.

De Pluktuinen leidt dus tot zowel afzonderlijke pluktuinen als een ondersteunende vzw en coöperatieve, die verder gesteund worden door Authentical in hun opstart en werking.

Plekken van rust en eenvoud, ontmoeting en 'aarding': we hebben er als samen-leving zo nood aan. De pluktuinen zijn zo'n plekken, in de nabijheid van mensen, waar je je kan voeden, letterlijk en figuurlijk.

Het avontuur begon in Herne met een lapje grond van 25 are: te klein om een modern landbouwvoertuig op te keren, en deels beschaduwd door een een enorme zomereik. De zomer van 2020 betekende de opstart van deze pluktuin en tegelijk de ervaring van omgaan met extreme droogte en hitte. Het lukte allemaal wonderwel, en steeds meer mensen vonden de weg naar deze zalige plek.


2021 bracht de opstart van Pluktuin Oetingen met zich mee, en de ervaring van een extreem nat seizoen. 

Tegelijk met deze opstart begonnen in deze pluktuin ook de STEM-activiteiten van de GROEITUIN 5.0, een buitenschoolse openlucht hobby met wetenschap en technologie in de agro-ecologische omgeving die de pluktuin is.

En ook vanuit de pluktuinen zelf worden kinderen en jongeren in contact gebracht met de natuur doorheen de Open Air Kinderkampen, die doorgaan in de verschillende pluktuinen.

De pluktuinen willen uitermate verbindende plekken zijn, en willen gaandeweg hun aanbod uitbreiden met andere duurzame, kwaliteitsvolle en eerlijke producten. Zo kan je er nu al terecht voor het diervoeder van Lapino en de huidvriendelijke zeep van Meldura. En dat is nog maar het begin ...


Het valt op dat plots veel meer mensen de weg naar de pluktuinen vinden, en ook vragen naar nieuwe pluktuinen in hun buurt. We zijn daarom verheugd om volgend seizoen de kleine demotuin van De Paddenbroek te mogen beheren, en ook in Beersel al een aanzet te kunnen geven.

Je kan de verdere groei van de pluktuinen ondersteunen als sponsor. In ruil hiervoor krijg je korting en toegang tot extra informatie en speciale activiteiten.

Wil je graag heel concreet op de hoogte blijven, stuur dan een sms naar 0468 295 294 met jouw naam en de naam van de pluktuinen waarover je meer info wil én of je dat via WhatsApp of liever via Telegram wil krijgen.

Je kan De Pluktuinen en elke tuin afzonderlijk ook volgen via Facebookpagina's, Facebookgroepen en Instagram.Locatie Pluktuin Herne


Locatie Pluktuin Oetingen


Locatie Pluktuin Paddenbroek


Locatie Pluktuin Beersel