Pluktuinen Pajottenland

01-07-2019

Lokale zelfoogst van groenten en fruit, bij boer Mike en boer Bert in Herne en Oetingen 

copyright Marco MERTENS
copyright Marco MERTENS

Eind 2018 stond er een 'vergeten lapje grond' te koop in Herne. Te klein om een modern landbouwvoertuig op te laten keren. Een druppel in een uitgestrekt landbouwlandschap. Met op de hoek een immense oude zomereik.

Reeds lang leefde bij boer Mike (Mahecor) en boer Bert de droom om hun eigen moestuinpassie te vertalen in een groter project. Lokaal voedsel produceren, in contact met de consument. Geen chemicaliën. Pure smaken. Op en top gezond. Vergeten én nieuwe groenten en fruit. Kruiden en bloemen. Alles wat de natuur aan moois en lekkers kan voorbrengen. Aangepast ook aan een snel veranderend klimaat. En met respect voor de bodem, naar het voorbeeld van hoe een bos dat doet.

Een half jaar later, 2019, werd de grond aangekocht, uitgetekend, ingericht. De hoogstambomen en het kleinfruit werd afgelopen winter aangeplant, met financiële steun van gulle gevers en helpende vrijwilligershanden. In 2020 startte de pluktuin Herne effectief met de kweek van tientallen soorten en variëteiten van groenten en fruit.

Intussen diende een volgend perspectief zich aan: een paradijsplekje in Oetingen, langs de oude trambedding. In 2020 werd de grond voorbereid met een bloementapijt van bodemverbeterende soorten, en in 2021 start de pluktuin Oetingen met heerlijks: hardfruit, pitvruchten, kleinfruit, groenten, kruiden en bloemen!

Elke pluktuin heeft z'n eigen idyllisch hoekje, waar mensen samen kunnen genieten van de paradijslijke omgeving, tot rust kunnen komen en contact kunnen leggen met elkaar. Je kan zelf plukken wat je wil eten, en je betaalt per gewicht of per stuk. Maar je kan evengoed enkele uren komen genieten zonder aankoop!

Boer Mike en boer Bert kunnen met beide pluktuinen ongeveer 400 mondjes vullen. Wie zeker wil zijn van een plekje als klant en telkens als eerste op de hoogte wil zijn van de smaakvolle plukklare seizoensgroenten en -fruit, kan intekenen voor 50 € op de geldinzameling via crowdfunding. Daarmee bekostigt het boerenduo de inrichting en opstart van de pluktuinen. Dat kan heel eenvoudig door je bijdrage te storten op BE72 9733 7251 7016 op naam van 'crowdfunding pluktuin' te Herne. Je geniet daarmee ook van een persoonlijke korting van 5% op al je aankopen.

Voor meer informatie kan je terecht bij boer Bert op het nummer +32 468 29 52 94 of boer Mike op het nummer +32 487 85 88 50