AKIIKI

08-01-2023

"De vriend die de wereld intrekt en mensen verbindt" of 'Akiiki' in het Oegandees: over mensen die groeien in bewustzijn en verbinders worden in een door geweld en soms wanhoop verscheurde samenleving. Over hoop, inzicht, kracht en toekomst!

Marijke D'Herde leerden we kennen toen ze met enkele mensen van het bestuur van De Broeikas een bezoek kwam brengen aan het project Pluktuin Oetingen en de Moestuin-in-a-Box in Gaasbeek. Ze was geraakt door wat Authentical in beweging wil zetten, en wij ook door wat zij in deze wereld aan het neerzetten was: het brengen van de hele samenleving in Uganda van geweld naar liefde. Van ambitie gesproken!

Marijke richtte Akiiki vzw op na jarenlange ervaring in het aanleren van 'verbindende communicatie' (NVC, non-violent communication) in België en als vrijwilliger in Oeganda; een techniek waarmee je leert denken en communiceren vanuit noden in plaats van gevoelens en gedrag. Tegelijk ontdekte ze hoe dit een - soms spectaculaire - groei in bewustwording teweeg brengt en veel verder reikt dan enkel het verbeteren van communicatie en het vermijden van misverstanden.

Je kan mensen vissen geven, of ze leren vissen. Ofwel: zelfredzaamheid en impact vergroten door mensen op te leiden tot verbinders en lesgevers in verbinding. Vanuit die gedachte ontstond het project "HIPO's", waarbij high-potentials in Oeganda van Marijke een jaartraining krijgen om zelf NVC te kunnen overbrengen naar anderen. 

Het project loopt als een trein en de impact groeit elke dag!

Wil je meer weten over het project, over Marijke en haar Oegandese en Belgische team? Klik dan hieronder op de website. Ook wij mochten met Authentical ons steentje al bijdragen ;-).

Steun je graag door een gift (met fiscaal attest)? Alvast bedankt in haar/hun naam, want je maakt het onmogelijke mogelijk!