Lokale duurzame landbouw: romantiek en realiteit

06-10-2020

Ben je eerder een gevoelige romanticus of toch een wat drogere realist? De duurzame lokale boer combineert beide. En wist je dat ... jij dat ook kan!?

De duurzame 'met de natuur mee'-producerende landbouwer die zich tot de lokale consument richt, doet dit niet zomaar. Er schuilt passie, geduld, overtuiging achter. Dat sneller niet altijd beter is, bijvoorbeeld. En dat de mens wel wikt, maar de natuur uiteindelijk beschikt. Daarin zit schoonheid en puurheid; sommigen vinden het zelfs een vleugje romantiek hebben.

En toch: het is en blijft een harde stiel, de boerenstiel. Met de natuur mee, betekent ook des te meer de natuur ondergaan. Planten kan je kweken in een bunker, los van bodem, buitenlucht, zonlicht, droogte, koude en hitte. Maar op de plaats van dat beton groeit geen greintje natuur.

De realiteit van de duurzame en lokale boer is in die natuur gaan staan en zorgen voor de invulling van essentiële behoeftes en noden van elk mens. Dat is: gezond voedsel, heerlijke groenten en fruit, natuurbeleving, sociale interactie tussen mensen, contact maken met de grond onder je voeten, letterlijk, en daardoor ook figuurlijk met jezelf.

De realiteit van de duurzame en lokale boer is tegelijk oplossingen vinden om het geweld van de natuur te kanaliseren en ondanks schade en tegenslag toch aan te kunnen bieden wat de mens nodig heeft. En dit jaar is dat eventjes hard: de uitzonderlijke koude houdt aan, de droogte slaat nu al hard toe, en een onstuimige mei-storm zorgt voor aanzienlijke schade. Als klimaat verandert, dan betekent dat blijkbaar meer extreem weer...

Steeds meer worden burgers zich bewust van het belang van de landbouw 'met de natuur mee' en ook 'met de mens mee'. Het rolt over de tongen, het krijgt veel 'likes' en de boeren krijgen aanmoediging. 

Maar wil je zelf ook echt mee het verschil maken? En woon je in de Zennestreek of het Pajottenland? Spring mee op de kar, ondersteun onze boeren eenvoudigweg door klant te worden en jezelf te voorzien van lokaal lekkers dat uiterst vers en gezond is, en ... met passie gekweekt!

Regio HALLE:

www.tgroentehart.be


Regio West-Pajottenland:

www.pluktuinenpajottenland.be