STEM-traject "erosiefixers"

23-09-2023

Word jij een echte 'erosiefixer' in het wijndomein 'Krayenberg' te Beersel van Laurent? Voor jongeren van 14 tot 18 jaar die een echt probleem in openlucht willen begrijpen én oplossen: de mouwen opgestroopt, de spade in de grond! Sluit je nu aan bij het 2e instapmoment op woensdag 8 november!


Tijdens dit STEM-traject leerden jongeren hoe erosie werkt en vonden ze een oplossing om een natuurgebied te vrijwaren van de massale instroom van modder: ze bouwden een doorlaatbare wand met natuurlijke materialen binnen het domein Krayenberg. Ze testten de werking ervan door een tijdelijke dam te bouwen en te doorbreken, waardoor duizenden liters water plots vrijkwamen en botsten op de doorlaatbare wand. De wand bleek deze toevloed zeer goed te doorstaan en het water zo te vertragen dat afzetten voor de dam ontstond en dus na de dam slechts nog een kleine hoeveelheid erosiemateriaal kon doorstromen naar het natuurgebied.

Dit bouwsel wordt verder opgevolgd. Indien de werking ervan positief blijft, dan zullen in het domein op het pad van deze beek meerdere van dergelijke bouwsels worden aangebracht om de erosieproblematiek volledig op te lossen!


Een echte uitdaging, in het domein van wijnboer Laurent! 


Boer Laurent kampt met grote erosieproblemen op zijn domein. Het landschap is erg hellend, met wijndruiven, weides en bossen. Dwars door het domein heen, stroomt een leuk beekje, maar als het erg regent verandert dat in een kolkende rivier en sleurt alles op haar weg mee.

We gaan samen het domein exploreren op zoek naar de oorzaken van de watertoevloed. We doen experimenten om te begrijpen hoe erosie werkt. En we bedenken oplossingen én voeren die ook uit.

Erosiefixer, that's me!


Doe je graag mee? 

Schrijf je snel hieronder in voor het 2e instapmoment, want de plaatsen zijn beperkt!


PRAKTISCH:

- Het 2e deel (realiseren van de oplossing) gaat door op woensdagnamiddag (8/15/22 nov) telkens van 14u00 tot 16u30.

- Locatie is: Domaine du Kraeyenberg, Weidestraat 49 te Beersel.

- Kostprijs is 10 euro per activiteit - u ontvangt een factuur bij inschrijving via de module hieronder.


Dit STEM-traject wordt ondersteund door VLAIO, het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen!