Pluktuinen Herne en Oetingen


Eind 2018 stond er een 'vergeten lapje grond' te koop in Herne. Te klein om een modern landbouwvoertuig op te laten keren. Een druppel in een uitgestrekt landbouwlandschap. Met op de hoek een immense oude zomereik.

Reeds lang leefde bij boer Mike (Mahecor) en boer Bert de droom om hun eigen moestuinpassie te vertalen in een groter project. Lokaal voedsel produceren, in contact met de consument. Geen chemicaliën. Pure smaken. Op en top gezond. Vergeten én nieuwe groenten en fruit. Kruiden en bloemen. Alles wat de natuur aan moois en lekkers kan voorbrengen. Aangepast ook aan een snel veranderend klimaat. En met respect voor de bodem, naar het voorbeeld van hoe een bos dat doet.

Een half jaar later, 2019, werd de grond aangekocht, uitgetekend, ingericht. De hoogstambomen en het kleinfruit werd afgelopen winter aangeplant, met financiële steun van gulle gevers en helpende vrijwilligershanden. Nu, 2020, start de pluktuin Herne effectief met de kweek van tientallen soorten en variëteiten van groenten en fruit.

Intussen diende een volgend perspectief zich aan: een paradijsplekje in Oetingen, langs de oude trambedding. Dit jaar, 2020, wordt de grond voorbereid met een bloementapijt van bodemverbeterende soorten, en volgend jaar, 2021, start de pluktuin Oetingen met heerlijks: hardfruit, pitvruchten, kleinfruit, groenten, kruiden en bloemen!

Elke pluktuin heeft z'n eigen idyllisch hoekje, waar mensen samen kunnen genieten van de paradijslijke omgeving, tot rust kunnen komen en contact kunnen leggen met elkaar. Je kan zelf plukken wat je wil eten, en je betaalt per gewicht of per stuk. Maar je kan evengoed enkele uren komen genieten zonder aankoop!

Boer Mike en boer Bert kunnen met beide pluktuinen ongeveer 400 mondjes vullen. Wie zeker wil zijn van een plekje als klant en telkens als eerste op de hoogte wil zijn van de smaakvolle plukklare seizoensgroenten en -fruit, kan intekenen op de geldinzameling via de crowdfunding. Daarmee bekostigt het boerenduo de inrichting en opstart van de pluktuinen.

Naast de productie van heerlijk en gezond eten, willen de pluktuinen ook een verhaal brengen. Kijk in onze kalender voor activiteiten, workshops, leermomenten en linken met andere projecten!