Pluktuin Oetingen


Gedurende 2020 is de Pluktuin Oetingen nog niet toegankelijk voor het publiek. Er worden wel reeds inrichtingswerken uitgevoerd en de vrije delen worden ingezaaid met bodemverbeterende mengsels van klaver, goudsbloem, ... We voorzien wel reeds een kennismakingsmoment om van de bloemenpracht te kunnen genieten.

Vanaf 2021 start de productie van verse, gezonde en duurzame groenten, hoogstamfruit, kleinfruit, kruiden, bloemen, vlees (eend, konijn) en zelfs brandhout. 

Maar de pluktuin is veel meer dan lekker voedsel:

          - Het wordt het openlucht laboratorium van de 'STEAM-academy' van de VUB, de academie voor 'Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics'. Een dynamisch doe- en leercentrum dus voor wetenschap en technologie, dat gevestigd zal zijn in het oud schooltje naast de kerk van Oetingen. De pluktuin zal ruimte bieden aan kinderen, jongeren én volwassenen die willen leren en ervaren rond de wetenschapsthema's landbouw, ecologie, natuur, bos, water, lucht, milieu en bodem.

          - In de geniet- en ontmoetingszone in het bos kan je vrij wat tijd komen doorbrengen zonder aankoopverplichting (tijdens de openingsuren van de pluktuin).

          - Er is een zone voorzien voor het project 'Lapino' van een zeer jonge ondernemer (Andreas, 12 jaar) die kleine 'knuffeldieren' (dwergkonijn, cavia, chinchilla) wil kweken met respect voor hun eigenheid en gedrag, en daarvoor ook de hele omkadering wil ontwerpen én produceren (hokken, kooien, voeder, ...). De pluktuin zelf zal ook voor dit project diervoeder produceren, zowel vers als droog, op aanwijzing van Lapino.

          - De pluktuin zelf is gelegen op een perceel met een gedeelte dat ontwikkeld wordt als (eiken)bos en dat omrand is door struiken en bomen, die volgens een periodiek hakhoutbeheer worden gekapt. Het zorgt voor een uniek microklimaat waar vlinders en bijen hun gading vinden. Je kan ze observeren en leren over de solitaire - en honingbijen die er ook hun plekje vinden.


Waar kan je ons vinden?

De pluktuin bevindt zich binnen het ommuurde perceel waar vroeger een perenkwekerij was, langs de oude trambaan. In het centrum van Oetingen, aan de kerk, of op de Oude Plaats, kan je je wagen kwijt, want de trambedding of de wandelweg 'Grachtweg' zijn niet toegelaten met gemotoriseerde voertuigen (tenzij in samenspraak met boer Mike of boer Bert voor het ophalen van grote hoeveelheden groeten/fruit of brandhout).


Grondplan Pluktuin Oetingen