Je moet niet ver gaan

17-07-2020

Vind je het niet vreemd dat we zoveel geld en tijd besteden aan ons huisje-tuintje, maar tegelijk willen weggaan elke keer dat we vakantie hebben? Waarom genieten we niet van wat we zelf hebben gemaakt?

Ik wil niet zeggen dat we nooit naar het buitenland zouden moeten. Eerder zou ik de vraag willen stellen: wat zoek ik in het buitenland? Wat is daar dat ik hier niet kan vinden?

Wil je nieuwe plaatsen bezoeken? Kan zeker, maar ken je je eigen provincie?

Wil je vreemde talen horen? Dat zal je, maar met de massa toeristen, en de lokale bevolking die liever van hen wegblijft, zullen dat misschien niet de talen zijn die je hoopte te horen. Je hebt meer kans om een dozijn andere talen horen dan de lokale.

Wil je een wereldberoemde plek zien? Die van je bucket lijst kunnen verwijderen? Dat kan absoluut, maar vergeet niet te genieten van het moment, terwijl je in de menigte staat foto's te nemen onder de brandende zon.

Wil je geschiedenis voelen? Zeker, je kan naar de Sfinx, naar de Taj Mahal of naar het Vrijheidsbeeld kijken, net zoals miljoenen anderen dat al hebben gedaan.

Of je kan genieten van de schaduw van een 100-jaar oude eik, zoals deze in de Authentical pluktuin in Herne, zijn schors aanraken en nadenken over hoeveel hij al heeft gezien: wereldoorlogen, technologische revoluties, duizenden zonsondergangen.

Neem de tijd om te ontdekken waar de bron van het dichtsbijzijnde beekje is en beeld je al de natuurlijke schoonheid waarlangs hij stroomt voor hij in een machtige rivier verandert. Of nog beter: ga zelf ontdekken.

Observeer hoe een vlinder op een bloem rust en stel je voor wat je zou willen bereiken mocht je even lang leven.

Staar omhoog naar de sterren op een heldere nacht en ontdek welke lichten onze buurplaneten zijn en welke de dichtstbijzijnde sterren - hun licht vertrok naar ons lang voor mensheid ontstond.

Sluit je ogen en adem diep om het seizoen te ruiken: de seringstruiken in mei, de lindenbomen in juni, een handvol aardbeien, de geur in de lucht na een zomerbui.

Je hoeft niet ver te gaan om schoonheid te vinden. Het is dichterbij dan je denkt. Bekijk thuisblijven als een opportuniteit in plaats van een straf.*

Het is niet de verre bestemming die van je vakantie een belevenis gaat maken. Het zijn de mensen om je heen, en de mate waarin je jezelf toelaat om het moment zelf echt te beleven.

Zoals ze zeggen: stop en ruik de rozen.

Door Ildikó


*Tips voor belevenisvolle activiteiten dicht bij huis, via Authentical: kinderkamp Open Air in Herne (3-7 augustus) en Vormingskamp in Oetingen (28-30 augustus). Moment met natuur : 't GroenteHart in Lembeek